A Herger Pince Portugiesere

Egy bor minőségét egy vörösborkalauz szerint négy tényező együttesen határozza meg: a szőlőfajta, a termőhely, a szőlősgazda és az évjárat.

Villányban az oltványtermelők által a sokszoros válogatás révén a mai Porugieser- ültetvények mély bíborszínű és gyümölcsösen zamatos bort adó szőlőt teremnek.

Szőlőnket 1975 óta műveljük.. Kerüljük a vegyszerek felesleges használatát: a talaj gondozása gyomirtószer nélkül a talaj rendszeres lazításával történik, és a növényvédelemben is csak tavasszal alkalmazunk rovarirtó-szereket.

Ültetvényünk a Somsics-domb tetejéről északkeletre néző enyhe lejtőn fekszik. Fekvéséből következően a felkelő nap első sugaraitól a lenyugvó nap utolsó sugaráig egész nap napfényben fürdik, de a nyári forróság csak enyhén perzseli. Így savai nem égnek ki teljesen, csak mérsékelten alakulnak át, megőrizve a szőlőfajta gyümölcsös zamatát. A mészkősziklákra üllepedett vékony és mérsékelten vastag löszréteg a nappal átforrósodott mészkőágyon éjjel is meleg marad, biztosítva ezzel a szőlő folyamatos érését. Az optimális érési fokot kivárva, mely általában szeptenber közepén következik be, kiváló vörösbor-alapanyagot szüretelünk.

Vörösborunk a helyben épült, ma már minden higiéniai és borászati követelménynek megfelelő présházban az ősi hagyomá- nyoknak megfelelően héjon történő nyilt erjesztéssel készül.

Szőlőterületünk csupán 1/3 hektár, melyen évente a terméskorlátozás révén 25-28 hl. sűrű, testes bor terem, mely karakterét tekintve a fajtához illően lágy bor, melyben a savak kellemesen harmonizálnak. Az évjáratoktól függően tanninban változóan gazdag. Ettől nemcsak mély bíborvörös színe, hanem bársonyos zamata is függ. A 12,6 % körüli alkoholszintje testességéhez illő tüzességét biztosítva emeli élvezeti értékét.

Lédúsabb évjáratokból rosé-bort is készítünk, melynek ibolyára emlékeztető illata, üdén friss gyümölcsös zamata még a borfogyasztásban járatlanok izlését is megnyeri.


2007-es villányi portugieser

Szép, rubintvörös színű, behízelgő illatú, érett Oportó. Erőteljes, de nem durva taninja kellemesen lágy savaival együtt hosszú kortyot kínál. Szépen megkomponált bor, aminek jót tett az idő.


2008-as villányi portugieser

Mély rubintvörös színű, élénk zamatú, testes Oportó. A szüret előtt részben botritizálódott szőlőszemekből a 35 év alatt az eddigi második legtestesebb vörösbort állítottuk elő, melynek savaival a gazdag tanintartalom jól harmonizál.

2009-es PARÁZS Cuveé

Most Cuveé-vel is jelentkezünk a borpiacon. Portugieserből, Kékfrankosból és Cabernet Sauvignon szőlőkből készült borok házasításával készült. Jellemzően megtartotta a Portugieser lágyságát, felvette a Kékfrankos jellegzetes zamatát, amit a Cabernet Sauvignon harmonizál egységbe. Mélyvörös, testes, visszafogottan tüzes, szívet, testet melengető vörösbor, melyhez - úgy gondoljuk - illik a Parázs fantázianév.

2010-es villányi rosé

2010-es Rozé borunk Portugieser szőlőnkből készült, klasszikusan halvány hagymahéj színű, tükrösen csillogó, élénk, de visszafogott savaival jól oltja a szomjúságot. Alkoholszintje és testessége jól harmonizál. Így kellemes társaságban hosszabb ideig való fogyasztása is élénkítő hatású. Hagyományosan szénsavmentesen hozzuk fogalomba. Fogyasztását fehér húsokhoz ajánljuk.

2010-es villányi portugieser

2010-es Portugieser