|
|
|
|
A Portugieser tárolása és fogyasztása.
Borainkat tölgyfahordókban erre a célra
hagyományosan téglával kiboltozott pincében
érleljük. Rosé-borunk is, vörösborunk is
szüret után 3-4 hónap múlva már fogyasztásra
alkalmas lenne, de mi kizárólag palackozva
hozzuk őket forgalomba. A palackos érlelés
ugyanis újabb illatokat és zamatokat hoz ki a
borokból, amelyek élvezeti értékeit növelik.
Rosé-borunkat 5-6 hónap után, vörösborunkat 8-1O hónap hordós érlelés után
palackozzuk. A vörösbor palackban érlelve
nemes savai révén még 3 évig képes fejlődni.
Porugieser vörösborunk kb. a 3. évben éri el
zamatban és harmóniában a csúcsát. Utána
rohamosan visszaesik. A vörösbort 5, a rosét
2 évig tarthatjuk minőségromlás nélkül.
A palackozott borokat erre a célra ugyancsak téglával bélelt külön kiépített pincében
fektetve tároljuk, és csak értékesítés előtt
cimkézzük.
Boroscimkéinket magunk terveztük. A
cimkék grafikáit a névadó gazda, aki nyugdíjas rajz szakos tanár, maga rajzolta.
A borospincék hőmérséklete évszaktól
függően 8-14 fok között alakul. Ez a hőmérséklet megfelel a borok érlelésének.
Borainkat palackozás előtt kétszeri fejtés
után derítjük és kétszer szűrjük. Sterilszűrés
után kénszíntjét beállítva, stabilitását bevizsgáltatva egy megbízható üzemben tartósító-
szer alkalmazása nélkül palackoztatjuk.
Szakszerű tárolás mellett boraink 5 évig
garantáltan üledékmentesen állnak el.
A rosét 1O-12 C fokos állapotban, a vörösbort 16-18 C fokon ajálnjuk fogyasztani.
Minél vastagabb, testesebb és idősebb egy
vörösbor, annál melegebb, minél vékonyabb
és fiatalabb annál hidegebb hőmérsékleten
adja ki zamatát.
A Portugieser rosét szárnyasokhoz és halételekhez ajálnjuk. Élénkítő hatása miatt Őse-
ink legszívesebben kártyapartik alkalmával,és
ünnepi beszélgetések közben fogyasztották.
A Portugieser vörösbor szárnyas sültekhez, bárányhúshoz, sertéspörkölthöz, borjú-
paprikáshoz, de testessége miatt vadhúsokhoz
is fogyasztható. Szellemi munka közben is
aprókat kortyolgatva élvezhetjük élénkítő és
gondolatébresztő hatását.
|
|