A Portugieser tárolása és fogyasztása.

Borainkat tölgyfahordókban erre a célra hagyományosan téglával kiboltozott pincében érleljük. Rosé-borunk is, vörösborunk is szüret után 3-4 hónap múlva már fogyasztásra alkalmas lenne, de mi kizárólag palackozva hozzuk őket forgalomba. A palackos érlelés ugyanis újabb illatokat és zamatokat hoz ki a borokból, amelyek élvezeti értékeit növelik.

Rosé-borunkat 5-6 hónap után, vörösborunkat 8-1O hónap hordós érlelés után palackozzuk. A vörösbor palackban érlelve nemes savai révén még 3 évig képes fejlődni. Porugieser vörösborunk kb. a 3. évben éri el zamatban és harmóniában a csúcsát. Utána rohamosan visszaesik. A vörösbort 5, a rosét 2 évig tarthatjuk minőségromlás nélkül.

A palackozott borokat erre a célra ugyancsak téglával bélelt külön kiépített pincében fektetve tároljuk, és csak értékesítés előtt cimkézzük.

Boroscimkéinket magunk terveztük. A cimkék grafikáit a névadó gazda, aki nyugdíjas rajz szakos tanár, maga rajzolta.

A borospincék hőmérséklete évszaktól függően 8-14 fok között alakul. Ez a hőmérséklet megfelel a borok érlelésének.

Borainkat palackozás előtt kétszeri fejtés után derítjük és kétszer szűrjük. Sterilszűrés után kénszíntjét beállítva, stabilitását bevizsgáltatva egy megbízható üzemben tartósító- szer alkalmazása nélkül palackoztatjuk. Szakszerű tárolás mellett boraink 5 évig garantáltan üledékmentesen állnak el.

A rosét 1O-12 C fokos állapotban, a vörösbort 16-18 C fokon ajálnjuk fogyasztani. Minél vastagabb, testesebb és idősebb egy vörösbor, annál melegebb, minél vékonyabb és fiatalabb annál hidegebb hőmérsékleten adja ki zamatát.

A Portugieser rosét szárnyasokhoz és halételekhez ajálnjuk. Élénkítő hatása miatt Őse- ink legszívesebben kártyapartik alkalmával,és ünnepi beszélgetések közben fogyasztották.

A Portugieser vörösbor szárnyas sültekhez, bárányhúshoz, sertéspörkölthöz, borjú- paprikáshoz, de testessége miatt vadhúsokhoz is fogyasztható. Szellemi munka közben is aprókat kortyolgatva élvezhetjük élénkítő és gondolatébresztő hatását.