A Herger Pince Villányi portugiesere
Portugieser 2010

A 2010-es Portugieserünket érés közben egy esős időszak lepte meg. A szőlő érett volt, de a talajból felszívott víz a megsemmisüléssel fenyegette. Az azonnali szüret mellett döntöttünk. Még aznap megszüreteltük.
Ismerve az alapanyagot úgy határoztunk, hogy az erjedést addig húzzuk, amíg csak lehet. Így a beltartalmából a maximumot hozzuk ki. A mi Portugieserünk nem egy szokványos vörösbor. Nem egy könnyű primőrbor, amit két év után már nem lehet meginni, mert szétesik, és elveszti karakterét. A Portugieser 2010-es vörösbor a Herger Pincéből egy igazi kuriózum. Egy időtálló vörösbor, hiszen már 5. évébe lépett, és cseppet sem tűnik öregnek. A palack megnyitásakor az első korty még jellegtelennek tűnik, de miután egy kicsit barátkozik a levegővel, a második pohárban megjelenik a karaktere. Szép mély bíborvörös színe, és tiszta illata kóstolásra invitál. Íze harmonikus, melyből nem lóg ki az alkohol, azért nem, mert rendkívül testes, és testességét nem a savai, hanem a hosszan elnyújtott erjesztésből fakadóan kinyert mérsékelt tanin és a héj alól származó egyéb szárazanyagok adják meg. Kora miatt is, és a fent vázolt kóstolás során szerzett tapasztalat is azt diktálja, hogy fogyasztás előtt dekantáljuk. Meghálálja illatával és harmonikus ízével. Elsősorban nehéz húsételekhez ajánljuk, de jól harmonizál krémes süteményekkel is, mert mérsékelt savai nem nyomják el a sütemény édes ízét.
Borkóstolókon semmiképp sem ezzel a borral kezdjük, még a vörösborok sorát sem, hanem levezetésként, vagy két nagy bor között, mert felveszi az előző borok kemény savait. 2010-es Portugieserünk beszélgető bornak is alkalmas: hagyományos 12-es alkoholszintje nem fáraszt, és szép beltartalma gondolat élénkítő hatású.

2010-es villányi portugieser